Üdv, filmbarát!

Valami jó kis filmet akarsz nézni? Vagy csak meg akarod tudni, hogy melyik filmet kerüld el?

Gyere és nézz be és minden nap új filmmel várlak!

2012. szeptember 16., vasárnap

Kolera, magány... és szerelem - Színes fátyol

Színes fátyol (2006)


A romantikus drámák általában töménytelen giccsbe csúsznak a végéig, kevés az olyan alkotás e műfajban, ami igazán emészthetően és mértékletesen mutatja be a ragaszkodást és a szerelmet. A film megrázó és megható snittei maradandót hagynak bennünk és mielőtt felállnánk a tévé elől, szomorúan tekintünk vissza arra a két órára.

Ugyanis a '20-as években játszódó történet nagyszerű. Egy estélyen egy fiatal férfi lekéri a ház lányát és másnap már szerelmet is vall neki, sőt még abban a mondatban meg is kéri a kezét! A lány, Kitty, mivel abban az időben nemigen szokás visszautasítani a férfi kérdését (és már az egész háznép erről pletykál), hozzámegy a bakteriológus Walter Fanehez. A házasság azonban baklövés számukra - csupa boldogtalan órák, ezért a férfi egy távol-keleti városba megy doktornak, ahol hamarosan a boldogtalan feleség megcsalja. Walter tud a dologról és ezért megzsarolja bosszúból a lányt - ha nem jön el egy kolerajárvány súlytotta faluba, elvál tőle. Kitty, mivel népszerű családból származik, nem engedheti meg a botrányt, ezért a fertőzött vidékre megy, ahol a magány megeszi őt, mígnem a kapcsolatuk jelentős változást ér el.
Nemcsak a jellemfejlődés ábrázolásában zseniális a film, hanem a színészek is rendkívül erősek - Edward Norton karaktere ugyan halványabb, de azt, amit hoznia kell, azt tökéletesen hozza. A cselekmény nagy része Kitty (Naomi Watts) szemszögéből van mesélve, talán ezért érzem őt jobb teljesítménynek. A hangulata is kiváló, egy eldugott falu Kína dzsindzsái között, amelyet a külvilág messziről elkerül a kolera miatt.
Amit a film még nagyszerűen tálal a nézőnek, az a kolera pusztítása. Szinte ahogy feltűnik az első snittben, az első mondatban a kolera szó, a nézőben a szép látvány ellenére elsötétül a világ, ahogy a kontrasztot felállítja elénk a film. Gyönyörű világ, de ugyanakkor a halál ott mászkál és kopogtat az ajtón....
Egyébként tényleg zseniálisak a színek, a környezet vászonra vitele tökéletes, szinte beszippant a film. Nem is beszélve Alexandre Desplat szenzációs zenéjéről, amely még közelebb hozza a nézőket. Az operatőr is tisztességes munkát végzett és a többi technikai része is rendben volt a filmnek.

Ajánlom mindenkinek. Nem az a tipikus romantikus film, amelyhez oda kell készíteni a zsebkendőt, inkább oda kell figyelni a dialógusokra és legfőképpen a színészi játékokra, a remek rendezésre és a zenére!
Színészek: 90%
Rendezés: 90%
Forgatókönyv: 80%
Zene: 100%
Látvány, hang: 100%
Történet: 85%
A film: 90%

színes, magyarul beszélő, kínai-amerikai romantikus dráma, 125 perc, 2006
Dolby Digital

rendező: John Curran
író: William Somerset Maugham
forgatókönyvíró: Ron Nyswaner
operatőr: Stuart Dryburgh
jelmeztervező: Ruth Myers
zene: Alexandre Desplat
vágó: Alexandre de Franceschi

szereplő(k):
Naomi Watts (Kitty Fane)
Edward Norton (Walter Fane)
Liev Schreiber (Charlie Townsend)
Toby Jones (Waddington)
Gesang Meiduo (Amah)


1 megjegyzés:

  1. Láttam vagy egy éve, és nagyon tetszett. Csak ajánlani tudom minden nőnek, aki unatkozik az intelligens ám introvertált férje mellett, hogy tanulja meg értékelni.
    Üdv, Sanya

    VálaszTörlés