Üdv, filmbarát!

Valami jó kis filmet akarsz nézni? Vagy csak meg akarod tudni, hogy melyik filmet kerüld el?

Gyere és nézz be és minden nap új filmmel várlak!

2012. szeptember 13., csütörtök

"...én maradtam az egyetlen ember a Földön." - A néptelen Föld

A néptelen Föld (1985)


Nem egy ismert filmről van szó. És ez a dologban a legfurcsább. Hiszen a témája rendkívül izgalmas és az emeberek számára titokzatos és érdekes. A jövő. A jövőn benül pedig az olyan furcsa sztorik, amiben az embeer egymagában járja a világot. Egyedül van. Az egész Földön! 1985-ben ez viszonyalg újfajta téma volt, anniyra nem kedvelt, mint pl. az űrhorrorok vagy tudományos sci-fik. De ennyire poszt-apokaliptikus témát nem boncolgattak, inkább vittek a süllyesztőbe...
...hogy aztán tíz-tizenöt év múlva elővegyék. Az ötlet azóta ugyanis már fel lett dolgozva. Volt jobban sikerült alkotás, volt kifejezetten felejthető. Talán ami említhető, az a Legenda vagyok.
A néptelen Föld azonban páratlanul egyedi és eredeti film. Egy reggel Zac Hobson arra ébred, hogy senki a Földön nincsen. Minden ember eltűnt, de mégcsak nyom sincsen utánuk. Üres utcák, kihalt üzletek, keresztbeállt autók. Kénytelen beletörődni, hogy ő az emberiség utolsó sarja. Sejti, hogy mi történt, amikor rábukkan egy másik túlélő...

Ahogy elolvastam a leírását, rögtön beötlött - ezt látni kell! Ilyen nagyszerű módon bemutatni egy ilyen cselekményt, kész zsenialitás! Nincsenek benne zombik, se vámpírok, akik - ha már a hangulat lelankadt és kezd unalmassá válni a sztori - felzargatnak vicsorgó képükkel félálmunkból. Egyszerűen a rendező tudja tartani a másfél órát, kihasználja az azóta klisévé vált momentumokat - üres boltban mindenbe beleeszik, beköltözik nagy, gazdag lakásokba...; ráadásul a finálé akkorát szól, hogy az véleményem szerint a filmtörténelem egyik legnagyobb befejezése.
Ezek után persze megint értetlenül kéne kérdeznetek, hogy miért nem lett ebből híres klasszikus. Nos, ez mindenki számára rejtély marad, de ígérem, ha egyszer nagyon híres leszek, akkor az élő tévébe mondom - ha jó filmet akartok nézni, nézzétek meg a Néptelen Földet!

Színészek: 90%
Rendezés: 90%
Forgatókönyv: 90%
Zene: 100%
Látvány, hang: 85%t
Történet: 100%
A film: 95%

színes, új-zélandi sci-fi, 91 perc, 1985

Rendezte: Geoff Murphy
Zene: John Charles
Producer: Sam Pillsbury, Don Reynolds

Szereplők:
Bruno Lawrence (Zac Hobson)
Alison Routledge (Joanne)
Pete Smith (Api)
Norman Fletcher (Perrin)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése