Üdv, filmbarát!

Valami jó kis filmet akarsz nézni? Vagy csak meg akarod tudni, hogy melyik filmet kerüld el?

Gyere és nézz be és minden nap új filmmel várlak!

2012. szeptember 5., szerda

Ha meghalsz, hát halj meg legendaként - Hős

Hős (2002)


A távol-keleti filmekkel még most barátkozok. A héten ez már a második ferdeszemű filmem és azt kell, hogy mondjam, mindkettő felemelő és különleges élmény volt számomra. Különösen a Hős. Zhang Yimou munkája nem mindennapi alkotás - lenyűgöző látványvilágával és érzéki mondanivalójával egyszerűen leveszi a nézőt a lábáról.


A történet is tekervényes, csavaros. Egy hősként ünnepelt harcos (Jet Li) érkezik a kínai királyhoz, aki az akkori hétrészre feloszlott Kínának legerősebb uralkodója - hatalmas seregével porrá zúzza a kisebb országokat. A hős Névtelennek hívatja magát. Azt mondja, legyőzte a király ős ellenségeit, Eget, Szálló Hót és Törött Kardot. A harcosok kardjait is magával hozta bizonyítékként és elmondja, miként győzte le a tökéletes kardforgatókat.  A király azonban meglepetésekkel szolgál Névtelen számára és ekkor veszi kezdetét a számtalan fordulópont. A király nemcsak Névtelent döbbenti meg, hanem a nézőt is csapdába csalja.
Zhang gyönyörűen mondja el a bátrak harcát, szenzációs snittekkel mutatja meg a nyílzáport. Már az elején bullet-time-mal vázolja elénk a párbajt és akkor még nem is jött a java. Szenzációs képek kísérik a megható és tökéletes élményt biztosító, izgalmas történetet. Egy biztos, Zhang Yiomu filmjét nem lehet egykönnyen elfelejteni.
A finálé még jobban megerősíti ezt az előző kijelentésemet - megható, látványos, gyönyörű és érzelmes. És ha még nem elégednénk meg a tökéletes benyomással, akkor még nem is beszéltem Tan Dun megigéző zenéjéről.

Nem kell megijedni a filmtől, nincsenek benne nehéz dialógusok, nagy elmélkedések. Nincsenek benne, hogy mindenki számára emészthető legyen - meg kell benne találni a szépet és a jót. Gyönyörködni a kínai életfelfogásban, abban, hogy mennyire másként látják a halált, a szerelmet és az életet.

Színészek: 100%
Rendezés: 100%
Zene: 100%
Forgatókönyv: 100%
Látvány, hang: 100%
Történet: 100%
A film: 100%

színes, magyarul beszélő, hongkongi-kínai akciófilm, 96 perc, 2002
Dolby Digital

rendező: Yimou Zhang
forgatókönyvíró: Feng Li, Bin Wang, Yimou Zhang
operatőr: Christopher Doyle
jelmeztervező: Emi Wada
zene: Tan Dun
producer: Yimou Zhang, William Kong
executive producer: Shoufang Dou, Weiping Zhang
látványtervező: Tingxiao Huo, Zhenzhou Yi
vágó: Angie Lam, Ru Zhai

szereplő(k):
Jet Li (Névtelen)
Maggie Cheung (Repülő Hó)
Tony Leung Chiu Wai (Törött Kard)
Ziyi Zhang (Hold)
Donnie Yen (Végtelen Ég)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése