Üdv, filmbarát!

Valami jó kis filmet akarsz nézni? Vagy csak meg akarod tudni, hogy melyik filmet kerüld el?

Gyere és nézz be és minden nap új filmmel várlak!

2012. szeptember 4., kedd

Álmomban már halott voltál - A sejt

A sejt (2000)


Tarsem Singh már kétszer bizonyította zsenialitását - egyszer 2000-ben, a Sejtnél, másodszorra pedig a Zuhanásnál, 2006-ban. Azonban a hibák itt is becsúsztak. 2011-ben a Halhatatlanokat vitte vászonra, idén pedig a Hófehérke históriáját mutatta be a nézőknek Julia Robertsszel. Rendkívül rosszra sikerült.
De felejtsük el ezt a két rossz alkotást. Én meg tudok neki bocsátani, mert ha ilyen zseniális filmet készített, mint a Sejt, akkor rossz ember nem lehet.

Rideg, különös, hátborzongató. A sejt a lélekre hat, az álomra, a tudatalattira. Catharine Deane (Jennifer Lopez) egy gyermekpszichológus, aki egy új és meglehetősen radikális terápiával próbálkozik, melynek lényege, hogy páciense agyába belépve megpróbálja megtalálni, mi okozhatja annak pszichés problémáit. Az elmében turkál, kijavítja a hibákat és új gondolatokat rak le észrevétleünl páciensében. Egy sorozatgyilkos eközben már tucatnyi áldozatát öli meg, amikor elfogja a rendőrség - de eszméletlenül. Különös skrizoféniában szenved, aminek következtében súlyos tudathasadása lesz. Deane-re bízzák, hogy beférkőzzön a gyilkos agyába, aki a következő áldozatát már fogságban tartja. Deane-nek az a feladata, hogy kiszedje az agyából a rejtekhelyet.
A történet rendkívül érdekes és eredeti. Pedig ilyet már dolgoztak fel, csak nem ilyen különleges módon! Tarsem Singh sokkoló jeleneteinek zsenialitása a fantáziadús látványban rejlik. Ezernyi szín és forma vonul végig a vásznon, szinte képtelen az agyunk befogadni azt a mennyiségű alakot, ami a filmben megjelenik. Talán jó is így. A valósághoz nagyon is közel van - akármennyire is távolinak érezzük. Hisz az agyunk minden este erre vetemedik - aki emékszik álmaira, annak általában lassúak és a valósághűek az éjszakai látmásai. Aki viszont képtelen megjegyezni a képsorokat, biztos lehet benne, hogy agya fantáziája rendkívül fejlett! A filmben Deane egyből a gyilkos tudatalattijában találja magát. Az ember agya legmélyére raktározza a rossz emlékeket, legmélyebb vágyakat. És egy gonosz léleknek mi lehet legnagyobb vágya? Megrázó képsorok követik ezt a jelenetet.

Az bizonyos, hogy Singh filmtörténelmet írt. Habár nem ismeri mindenki ezt a filmet, de biztos lehettek benne - aki látta, az csak jó véleménnyel lehet róla. Aki szereti a szürrealista látványvilágot, a megrázó, de nem ijesztő horrort (ami mélyen a lelkedbe lép), annak ajánlom. És akinek nem tetszik, ne bánkódjon. Szerencsére nem tömegfilm, de egy próbát megér... És egy kis kiruccanás a külvilágból.

"Az én világom - az én szabályaim". - Deane.

Színészek: 70%
Rendezés: 100%
Forgatókönyv: 75%
Látvány, hang: 100%
Történet: 100%
A film: 90%

színes, magyarul beszélő, amerikai-német sci-fi horror, 109 perc, 2000 , 18 éven felülieknek!

rendező: Tarsem Singh
író: Mark Protosevich
forgatókönyvíró: Mark Protosevich
zeneszerző: Howard Shore
operatőr: Paul Laufer
díszlettervező: Tom Foden
jelmeztervező: April Napier, Eiko Ishioka
producer: Julio Caro, Eric McLeod
vágó: Paul Rubell, Robert Duffy

szereplő(k):
Jennifer Lopez (Catharine Deane)
Colton James (Edward Baines)
Vince Vaughn (Peter Novak)
Vincent D'Onofrio (Carl Stargher)
Marianne Jean-Baptiste (Dr. Miriam Kent)
Jake Weber (Gordon Ramsey)
Dylan Baker (Henry West)
James Gammon (Teddy Lee)
Catherine Sutherland (Anne Marie Vicksey)
Dean Norris (Cole)
Patrick Bauchau (Lucien Baines)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése