Üdv, filmbarát!

Valami jó kis filmet akarsz nézni? Vagy csak meg akarod tudni, hogy melyik filmet kerüld el?

Gyere és nézz be és minden nap új filmmel várlak!

2012. szeptember 17., hétfő

Csataló helyett csodaló - A hadak útján

A hadak útján (2011)


Steven Spielberg már tényleg mehet lekvárt főzni. Ez lenne a rövid, összefoglalt véleményem az idén Oscarra jelölt filmjéről. Még annyit hozzátennék a bevezetőhöz: ha jól akarsz megcsinálni filmet, járj Steven bátyánk óráira. De ne felejtsd el, hogy az utolsó óráról lógj el, mert az arról szól, hogy hogyan csesszél el egy jó alapötletet és filmet.
Mert a nagy és neves rendező tökéletes módon összerombolta a Hadak útjánt, melynek ugyan már a kezdése se jó, de azért a közepe felé kicsit felemelkedik a piszkos mocsárból, viszont a vége gyszerűen förtelmesen szirupos. Ahhoz, hogy végignézd, szükséged lesz úgy két-három csomag papírzsebkendőre.
A történet középpontjában egy ló áll. Tehát a főszereplő egy ló. Nem beszél (még csak azt kéne!), de okos és szelíd. Mindent túlél, amolyan Forrest Gump. Csak a végén megsirat mindenkit (nem, nyugi, nem hal meg).
A rendező barátunk nagyon hajt az Oscarra. Csupa olyan filmeket gyárt, ami nagy, amerikai eposz, a vége drámai, viszont könnyen emészthető és nézőbarát. Tehát nem Párbaj, Ryan közlegény megmentése típusú film.

A látvány szép és jó (nekem viszont túlságosan sok volt), főleg az utolsó jelenetben (nem tudom, ilyenkor Spielberg már hol jár....), amikor mindent aranyba borít a lenyugvó Nap. Alatta három családtag szorosan öleli egymást, a ló pedig a kamerába néz... És VÉGE! Király.
A zene azért nem tetszett, mert ha meghallom, rögtön a giccses jelenetek jutnak az eszembe, pedig tényleg jó munkát tett le az asztalra, bár néha nagyon hasonlított a Star Wars II. filmzenéjére. De John Williamstől ez tényleg tisztességes muzsika volt. Végre.
És a rendező nem hagyja abba az effajta filmeket, jövőre ugyanis hazánkban is látható lesz a Lincoln (megint egy híres amerikai személy életéhez nyúl - tuti Oscar jelölés!), aminek vége gondolom megint egy nagy-nagy giccsorgia. Nézze, aki akarja.

Színészek: 35%
Rendezés: 50%
Forgatókönyv: 20%
Zene: 70%
Látvány, hang: 65%
Történet: 30%
A film: 45%

színes, szinkronizált, amerikai-indiai háborús filmdráma, 146 perc, 2011

rendező: Steven Spielberg
író: Michael Morpurgo
forgatókönyvíró: Lee Hall, Richard Curtis
zeneszerző: John Williams
operatőr: Janusz Kaminski
producer: Kathleen Kennedy, Steven Spielberg
vágó: Michael Kahn

szereplő(k):
Jeremy Irvine (Albert)
Tom Hiddleston (Nichols százados)
Benedict Cumberbatch (Stewart őrnagy)
Emily Watson (Rose Narracott)
David Thewlis (Lyons)
Toby Kebbell (Geordie)
Peter Mullan (Ted Narracott)
Leonard Carow (Michael)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése