Üdv, filmbarát!

Valami jó kis filmet akarsz nézni? Vagy csak meg akarod tudni, hogy melyik filmet kerüld el?

Gyere és nézz be és minden nap új filmmel várlak!

2012. szeptember 14., péntek

Bokszolni nem akar, balettozni viszont annál inkább... - Billy Elliot

Billy Elliot (2000)


Nem, ez korántsem azért van itt, hogy ajánljam. Totálisan nem értem, hogy miért van annyira felkapva ez a film. Szirupos, giccses és ráadásul felháborító. Még nem is beszéltem a kiszámíthatóságáról!
A történet egy srácról szól, aki boxolás helyett balettórákra kez del járni. Csak úgy, a box helyett elsétál a tanárnőjéhez, felveszi a cipőjét és máris ropja! Hát nem csodálatos? Mondanám, hogy ez egy fiú. Billy Elliot korán kamaszodó és a családja is nagy problémákkal küzd. Ha a film a problémák megoldásának bemutatását vette volna fő célpontul, valószínüleg sokkal élvezetesebb lett volna! De így, hogy látunk egy belevaló srácot balettezni, kicsit illúzióromboló. Ráadásul Billynek van egy haverja, aki nem igazán közkedvelt identitású. A film során nem egyszer érezteti velünk a rendező, hogy igenis, ez egy homoszexuális propaganda. Ezzel még semmi probléma nincs, csakhogy maga a dolog abban bukik, hogy erre a legtöbb néző rá sem jön! A rendező épp csak elbújtatja a csírát egy-két jelenetben és persze a történet fő motívumában. Egyszer látjuk (egy igazán nem fontos jelenetben), amint Billy visszautasít egy lányt. Ez sincs annyira felvázolva. Csak egyszerűen azt mondja a csaj: "Megmutatom a puncim, ha akarod..." Erre Billy otthagyja. Persze, Billy áldot lélek, nem nézegeti a tanátnője lányának a nemiszervét, azonban az egészhez a hozzáállása igen furcsa. És ami még jobban a szemem elé került: az, hogy sok jelenet van, aminek nincs jelentősége, semmi értelme. Az egyik az előbb megemlített. A másik az pedig amikor a buzi haverja megpuszilja Billyt. Majd a végén Billy a buzi haverját....
Nem ajánlom senkinek, tipikus "kerüld-el!" film.

Azért nem osztályzom típusonként, mert a színészek, a rendező, a forgatókönyv, a zene mind-mind zseniális. Azonban a történet itt a fontos. Az pedig gyenge.

25%

színes, magyarul beszélő, angol filmdráma, 110 perc, 2000

rendező: Stephen Daldry
forgatókönyvíró: Lee Hall
zeneszerző: Stephen Warbeck
operatőr: Brian Tufano
díszlettervező: Adam O'Neill
jelmeztervező: Stewart Meachem
producer: Greg Brenman, Jonathan Finn
executive producer: Charles Brand, Tessa Ross, Natascha Wharton, David M. Thompson
látványtervező: Maria Djurkovic
vágó: John Wilson

szereplő(k):
Jamie Bell (Billy Elliot)
Julie Walters (Mrs. Wilkinson)
Gary Lewis (Jackie Elliot, Billy apja)
Jamie Draven (Tony Elliot)
Jean Heywood (nagymama)
Stuart Wells (Michael)
Mike Elliott (George Watson)
Janine Birkett (Billy anyja)
Adam Cooper (Billy 25 éves korában)
Nicola Blackwell (Debbie Wilkinson)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése