Üdv, filmbarát!

Valami jó kis filmet akarsz nézni? Vagy csak meg akarod tudni, hogy melyik filmet kerüld el?

Gyere és nézz be és minden nap új filmmel várlak!

2012. szeptember 3., hétfő

A klasszikus sorozatból akcióorgiát készíteni - Star Trek (2009)

Star Trek (2009)


Most, hogy végeztem a Star Trek univerzum régi összes filmjével, nekiveselkedtem az új, 2009-es rebootnak. Hogy őszinte legyek, igazából csak ezt akartam megnézni az ST-filmek közül. De hát az úgy van, hogyha az egyiket, akkor már a többit is.
Habár nem olyan tökéletes van megalkotva a világa, mint egy vetélytársnak (igen, a Star Warsra gondolok), azért még szerethető rengeteg hibájával együtt is. A története nem szól egyébről, mint az Enterprise csillaghajó kalandjairól. A kapitánya a makacsságáról és kitartásáról híres James T. Kirk (William Shatner), a tisztek között pedig megtalálhatjuk a vulkáni Spockot (Leonard Nimoy) és McCoy doktort (DeForest Kelley), akik hárman új világokat fedeznek fel, amiket ember még nem látott (mondjuk érdekes módon egyik részben se ez a feladata a hajónak....).

J. J. Abrams (Mission Impossible III, Super 8) elővette az ősrégi történetet, mely az 1960-as években leforgatott sorozat előtt játszódik - az ifjonc Kirk, Spock, Scotty és McCoy doktor első kalandját az Enterprise-zal. Nem azzal van a hiba, hogy a fiatal színészek nem tudják felidézetni bennünk a régi Star Trek érzéseket, amiket a 10 rész alatt felszedtünk. Közel sem erről van szó. Chris Pine és Zachary Quinto meglepően jó alakítást nyújt. Főleg az utóbbit kell kiemelnem!
Az egész filmmel az a baj, hogy felpörgették - egy túlsózott akciófilm lett, amibe ráadásul Abrams beteg fényáradatot is tett, ami rendkívül elrontja az egyébként szenzációsan működő látványt. A régi Star Trekek lassúságukról, méltóságukról voltak híresek (bár itt inkább az első részről beszélek). Mint amikor George Lucas megcsinálta az előzményeket - ott is minden robbant, bár az jobban tudott kapcsolódni a régi filmekhez. De itt Abrams átesett a ló túlsó oldalára. Amikor azt mondta, hogy egy ilyen nemzedéknek már nem lenne érdekes egy régi hangulatú Star Trek mozi, igaza volt. Erre csinált egy ordenáré nagy akcióhalmazt... Nem, ezt máshogy is meg lehetett volna oldani.

Megint sikerült lehordanom a sárga földig a filmet, pedig élvezhető és szórakoztató, aki nem látta a régi részeket, annak még inkább tetszeni fog! Ennek ellenére észre lehet venni benne hibákat, logikai bakikat, abszurdumokat, de van benne meglepetés, mint például az öreg Spock megjelenése - ha ő nincs benne, a film már tényleg csak egy üres doboz lenne, néhány értékes cuccal.
És a végén, amikor az öreg Spock a kies űrbe beszél, ahol egyre távolodik az Enterprise sziluettje, mégis feltámad bennem az a távoli, fura trekkie érzés.
Hát akkor Hosszú és eredményes életet, barátaim!

Színészek: 70%
Rendezés: 60%
Forgatókönyv: 35%
Látvány, hang: 70%
Történet: 50%
A film: 60%

színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 120 perc, 2009
DTS

rendező: J.J. Abrams
forgatókönyvíró: Roberto Orci, Alex Kurtzman, Gene Roddenberry
zeneszerző: Michael Giacchino
operatőr: Daniel Mindel
producer: J.J. Abrams, Damon Lindelof
vágó: Maryann Brandon, Mary Jo Markey

szereplő(k):
Chris Pine (Kirk)
Zachary Quinto (Spock)
Leonard Nimoy (Öreg Spock)
Eric Bana (Nero)
Bruce Greenwood (Christopher Pike)
Zoe Saldana (Nyota Uhura)
John Cho (Hikaru Sulu hadnagy)
Anton Yelchin (Pavel Chekov)
Simon Pegg (Scotty)
Karl Urban (Dr. Leonard McCoy)
Ben Cross (Sarek)
Winona Ryder (Amanda Grayson)
Chris Hemsworth (George Kirk)
Jennifer Morrison (Winona Kirk)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése