Üdv, filmbarát!

Valami jó kis filmet akarsz nézni? Vagy csak meg akarod tudni, hogy melyik filmet kerüld el?

Gyere és nézz be és minden nap új filmmel várlak!

2012. szeptember 3., hétfő

Csak maradj csöndben - A barlang

A barlang (2005)


A horror újból feltámadt. Mondhatnánk, hisz minden héten jönnek tömegével a frászthozó filmek és ebből csak egy-kettő, ami igazán kiemelkedő és eredeti. A 30-50-es években élte fénykorát a műfaj, azonban akkor még a technika nem engedte, hogy a filmek tökéletesek legyenek - így születettek meg a gyermekded, inkább vígjátékra hajazó, cseppet sem a komolyságáról és ijesztegetéséről híres horrorok. Amikor azonban már a műfaj halálát jelentették, hirtelen mintha a technika kedvezett volna a fanatikusoknak, ígyhát a filmesek kezdték újra és újra feltámasztani az amúgy már klisés horrort.

Így születtek meg a klasszikusok. Az egyszerű történetű, ám rendkívül mesterien kivitelezett Alien. A borzongató és fantsztikus Nosferatu és még sorolhatnám. Azonban a kétezres évekre már megint ott tartunk, hogy örülhetünk, hogyha az évben kijön egy ép és eredeti ötletű film (ilyen volt legutóbb például a The Cabin in the Woods).
Ezek közé a kivételesen jó borzongató filmek csokrába akár ezt a filmet is berakhatjuk. No persze ez sem a tökéletességéről híres, de horrorként és thrillerként zseniális lehetne.
Csupán egy-két baja van. A felvezetés túl hosszú és unalmas. Habár szépen építi fel a thrillerrel a horrorig, mégis kicsit vontatottnak éreztem. Viszont a thriller működik, meghát a horror is. Ki ne parázna egy barlangban, ahol csak két-három halovány fáklya világít? Ezért kell sötétben nézni.
A második fele viszont faszagányos csajaprításból áll, amit megspékelnek egy kis csavarral a végén. No, ezt nézzétek. Csajoknak ajánlott. Pasiknak ajánlott csajokkal. Csajoknak ajánlatos megfogni a pasik kezét. Pasiknak ajánlatos megnyugtatni a lányt. Na látjátok, ezért szeretem a horrort. :)

Színészek: 50%
Rendezés: 60%
Forgatókönyv: 50%
Látvány, hang: 75%
Történet: 70%
A film: 60%

színes, magyarul beszélő, angol horror, 99 perc, 2005
DTS

rendező: Neil Marshall
forgatókönyvíró: Neil Marshall
operatőr: Sam McCurdy
zene: David Julyan
producer: Christian Colson
látványtervező: Simon Bowles
vágó: Jon Harris

szereplő(k):
Natalie Jackson Mendoza (Juno)
Shauna MacDonald (Sarah)
Alex Reid (Beth)
Oliver Milburn (Paul)
Saskia Mulder (Rebecca)
MyAnna Buring (Sam)
Nora-Jane Noone (Holly)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése