Üdv, filmbarát!

Valami jó kis filmet akarsz nézni? Vagy csak meg akarod tudni, hogy melyik filmet kerüld el?

Gyere és nézz be és minden nap új filmmel várlak!

2012. szeptember 2., vasárnap

Vihar közeleg - A sötét lovag: Felemelkedés

A sötét lovag: Felemelkedés (2012)

Chris Nolant már a Mementonál el lehetett könyvelni Mesternek. De már az első kisfilmjében megmutatta igazi tehetségét, a Követésben pedig igazi pikáns angol krimithrillert alkotott, habár a pénze szűkében volt. A Mementoban viszont már igazi sztárokkal forgathatott - Guy Pearce, Carrie-Anne Moss és Joe Pantoliano főszereplésével egy igen nehezen érthető, ám rendkívúl agyafúrt krimit rendezett. Ezután már egyenesen Hollywoodba várták, ahol Al Pacinoval és Robin Williamssel elkészítette a norvég Insomnia remake-jét, az azonos címre hallgató fagyos hangulatú thrillert. Ez a film mindmáig a leggyengébbnek tartott Nolan-film. Bár ez ironikus, hisz ez is közel a zseniálishoz.
Az angol rendező mindig is közel állt a Batman világához. Ezért is kezdett bele 2005-ben a szuperhős újabb trilógiájába. Amikor a Batman: Kezdődik! óriási sikert aratott, már büszkén beírhattuk a nevét nagy, nyomtatott, aranyozott betűkkel a nagy rendezők közé.


A fordulatos fantasy, A tökéletes trükk és a sci-fi akciófilm, az Eredet között készült el 2008-ban az azóta is legjobbnak tartott Sötét lovag, melyben Joker (Heath Ledger) alakít eszméletlenül maradandót. Az Eredrt után két évvel, idén pedig moziba került a Batman-széria utolsó darabja, a Sötét lovag: Felemelkedés.
Christian Bale Batmanje egyértelműen jobb, mint a '89-es Michael Keatoné. Talán aki ezt látta előbb, az ferde szemmel néz a Tim Burton féle gótikus Batman világra (ahogy én is). Nem csoda, hisz Nolan filmjei egyedül többet érnek, mint az összes többi Batman-film. Nem is beszélve a "csodás" Schumacher Batmanekre (Batman és Robin, Mindörökké Batman).
A film szenzációs lendületű, szinte mindvégig az az érzése, hogy ez tényleg egy igazi vérre menő háború, amiben a szenzációsan felhasznált karakterek tökéletesre csiszolják a történetet és a gonosz Bane is majdnem utoléri Jokert. Tom Hardy egyébként rengeteget dolgozott a szerepért.
A látványra és a hangeffektusokra nem térnék ki - egy Chris Nolan filmnél szinte elvárás a tökéletes minőség. A finálé pedig gyönyörű lett, váratlan és fordulatos. Ahogy annak lennie kell. Akárhogy is majd' három óra a film, egy percet sem unatkozunk, főleg ha bájos és rendkívül tehetséges Anne Hathaway akciózik a vásznon.

"Abból is lehet hős, aki egyszerűen csak kabátot terít egy gyerek vállára, hogy azt sugallja neki, nincs veszve minden." - Batman



Színészek: 100%
Rendezés: 100%
Forgatókönyv: 100%
Látvány, hang: 100%
Történet: 100%
A film: 100%


színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 165 perc, 2012

rendező: Christopher Nolan
író: Bob Kane
forgatókönyvíró: Christopher Nolan, David S. Goyer, Jonathan Nolan
zeneszerző: Hans Zimmer
operatőr: Wally Pfister
producer: Christopher Nolan, Charles Roven, Emma Thomas
vágó: Lee Smith

szereplő(k):
Christian Bale (Bruce Wayne / Batman)
Michael Caine (Alfred)
Anne Hathaway (Selina Kyle / Macskanő)
Tom Hardy (Bane)
Joseph Gordon-Levitt (John Blake)
Gary Oldman (Jim Gordon)
Marion Cotillard (Miranda Tate)
Morgan Freeman (Lucius Fox)
Juno Temple (Holly Robinson)
Liam Neeson (Ra's Al Ghul)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése