Üdv, filmbarát!

Valami jó kis filmet akarsz nézni? Vagy csak meg akarod tudni, hogy melyik filmet kerüld el?

Gyere és nézz be és minden nap új filmmel várlak!

2012. október 14., vasárnap

Tájékozódj gránáttal! - Elrabolva 2.

Elrabolva 2. (2012)



Luc Bessontól már nem lehet sokat várni. Az utóbbi években bizonyította: nem tud már maradandót alkotni. Akárhány ötlet pattan ki a fejéből, mindegyik nagy kínok közt elhalálozik. Így járt legutóbb bemutatott Lockout is, a Párizsból szeretettel, amikben mint író és producer vett részt. 2009-ben kezdte el az Artúr-trilógiát. Mondanom sem kell, hogy reménytelenül rossz filmek lettek. 2008-ban volt egy jó húzása, megírta az Elrabolvát, amely talán az utóbbi évek legjobb akciófilmjévé nőtte ki magát. A 2000-es években nem volt jó filmje volt Bessonnak. Általában amibe beleütötte az orrát, az rosszul sült el. Várhatunk még jó filmet az egykori zseniális rendezőtől?

Az Elrabolva talán mondanivalóval nem rendelkezik, sőt, még nagy mondatokkal sem, de mégis valahogy klasszikus lett. A folytatás persze kötelező volt a nagy bevétel miatt. Luc Besson a forgatókönyv-halomban fetrengve két rossz szkript között kiadta a kezei közül a folytatást is, keresett hozzá egy már jól ismert barátot, Olivier Megatont (akinek a neve igen jól összecseng egy Transformers-bábuéval).
Tényleg kötelező volt ez a második rész? Bryan Mills CIA-ügynök most nem csak lányáért harcol, hanem ex-nejét is megmenti, sőt a saját bőrét is próbálja nem megpörkölni. Persze megint az albánok a hunyók. A film úgy kezdődik, hogy egy albán faluban az előző rész áldozatait temetik a szülők. Már éppen jó lenne a jelenet, amikor hirtelen megszólal a legöregebbik családapa angolul – ismétlem albán környezetben. A főcímen kívül ez a film első nagy baklövése. A Mills család egy rakás fölösleges történés után (a lány pasija, az autóvezetés, stb.) Isztambulba utazik, hogy ott töltse a nyári vakációját. Talán egy folytatásba nem is fért volna bele több történet, főleg hogy ez is alig lépte túl a másfél óra határát. A haverommal a moziban kérdezgettük is, hogy mikor kezdődik el a sok akció, de aztán egyszer csak belevágott a közepébe. Ahogy mondtam: belevágott. A rendező ugyanis próbálta a korábbi film zseniális vágásait ebben is alkalmazni. Korántsem sikerült. Az akciójelenetek nézhetetlenek. Annyira gyors a vágás, hogy szinte nem látunk semmit a filmből, vagy ha mégis, az a következő pillanatban elillan az emlékezetünkből – ezért lesz a film végén olyan érzésünk, mintha nem is néztünk volna semmit. Haverommal meg is jegyeztük: Mintha csak most peregtek le volna a film előtti előzetesek.

Se füle, se farka. A szereplők közt nincs új, nincsen jellemfejlődés… De hát miért is várunk el ilyen bonyolult dolgokat egy második résztől? Az egyetlen ok, ami miatt nem vágok eret, az Liam Neeson. A hirtelen lett akcióhős orgánuma és kisugárzása nagyon jót tesz a filmnek. Az eredeti, mély hangja kicsit talán kizökkent ebből a pörgős filmvilágból, amit ez az ’alkotás’ felépít. De ez sem elég arra, hogy ne ássuk el örökre a filmet.
Számtalan logikátlansággal rendelkezik a film. Gondolok itt arra, amikor Kim gránátokkal tájékoztatja apját a hollétéről. Vagy az, amikor a lány, aki éppen most tenné le a jogosítványát, már profi módon vezet Isztambul szűk és kanyargós utcáin. Luc Besson valószínüleg egyszer csak felkelt és miközben megreggelizett, megírta a szkriptet.
A látvány és a hang szinte élvezthetetlen. Statikus zörejek kísérik az akciójeleneteket, melyeket már a főcím alatt hallhattunk. Száz szűrő van a képen, sokszor már élvezhetetlen szinte az is. A kamera rázkódik, a vágások láthatatlanok…
Nem szoktuk végigbeszélgetni a filmet a moziban, de most egész végig pofáztunk, a film baromságaira rámutattunk. Ha nem moziban nézed, és nem adsz ki rá pénzt, egész jó szórakozás, ugyanis jókat lehet röhögni a sok blődségen, amit a film felállít. Csakhogy aki megnézi a filmet (és nem a Filmünnep alatt, amikor ugye 690-ért már bemehetsz), akkor igen intenzíven lehet kaparni a falat. Ráadásul mellette volt még egy köteg jó film, mint pl. a Feláldozhatók 2., a Bourne-hagyaték, a Ted
Akárhogy is próbálom megérteni a filmvilágot és legfőképp Bessont, nem sikerül. A harmadik rész ugyanis már tervben van, ugyanúgy Besson forgatókönyvével. Hogy mit próbálnak kihozni belőle és hogy ki fog elmenni rá… Hogy én messziről elkerülöm, az hótbiztos.

Színészek: 50%
Rendezés: 10%
Forgatókönyv: 10%
Zene: 40%
Látvány, hang: 35%
Történet: 10%
A film: 25%

színes, feliratos, francia akcióthriller, 91 perc, 2012

rendező: Olivier Megaton
forgatókönyvíró: Luc Besson, Robert Mark Kamen
zeneszerző: Nathaniel Mechaly
operatőr: Romain Lacourbas
producer: Luc Besson
vágó: Camille Delamarre, Vincent Tabaillon

szereplő(k):
Liam Neeson (Bryan Mills)
Maggie Grace (Kim)
Famke Janssen (Lenore)
Rade Šerbedžija (Murad)
Leland Orser (Sam)
Luke Grimes




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése